وعدههای وزرا بزرگتر از خودشان است
مصطفی هاشمی طبا از دولتمردان با سابقه جمهوری اسلامی است که در سال ۹۶ برای انتخابات ریاست جمهوری نیز ثبت نام کرد و در مناظرههای آن انتخابات توجه بسیاری را به خود جلب کرد، در مورد دولت رئیسی و وعده هائی که به مردم میدهد گفت: « وعدههائی که این روزها وزرا میدهند بزرگتر از خود این وزراست. این وعده ها هیچکدام عملی نمیشوند. وزرا باید اول ظرفیت های واقعی وزراتخانه تحت مسئولیت شان را بررسی کنند و سپس تصمیم کارشناسانه بگیرند. بعید می دانم آنها حتی توان استفاده از نظرات کارشناسی را هم داشته باشند.»
اظهارات هاشمی طبا احتمالا به گفتههای دو وزیر کابینه ابراهیم رئیسی باز میگردد.
حجتالله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: « سالانه یک میلیون شغل جدید ایجاد میشود.» همزمان رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی روز هفتم شهریور در سفر به استان سیستان و بلوچستان گفت: « در دوره چهار ساله دولت ابراهیم رئیسی هر سال یک میلیون مسکن ساخته خواهد شد.»
در همین حال، سعید محمد، فرمانده پیشین قرارگاه خاتم الانبیاء که فعالیتش بیش از عرصه نظامی در عرصه عمرانی است، این اظهارات وزیر راه و شهرسازی را رد کرد و گفت: « برمبنای آمار، اگر حجم ساخت یک میلیون مسکن در سال را برابر ۱۰۰ میلیون متر مربع در نظر بگیریم، برای ساخت آن به حداقل ۵۰۰ هزار میلیارد تومان پول نیاز است که پنج برابر بودجه عمرانی کشور است.» او گفت: « تزریق چنین عددی تورم وحشتناک ۳۰ تا ۴۰ درصد بیش از نرخ تورم بالای کنونی را در پی دارد، بهعلاوه اینکه چنین پولی اصلا در دسترس نیست.»
در همین حال وزیر بهداشت کابینه رئیسی نیز اعلام کرد که دولتش در پی وارد کردن واکسن فایزر و مدرنا است، اما احمد پناهیان از روحانیون تندروی راستگرا پاسخ داد که « فکر نکنید حزب اللهی هستید، کارتان نداریم، واکسن، توطئه بیل گیتس است که کرونا را به وجود آورد تا ۱۵ درصد مردم جهان را بکشد.» احتمالا نظرات پناهیان از پیش بینی بیل گیتس ناشی میشود که چند سال قبل از کرونا وقوع یک پاندمی بزرگ را هشدار داده بود.
مصطفی هاشمی طبا وزیر سابق کابینه میرحسین موسوی در مورد اظهارات دولت رئیسی و ترکیب این دولت گفت: « وزرای دولت سیزدهم کارهای معمولی را شاید نتوانند انجام دهند چه رسد به اینکه بخواهند به وعدههای اعلامی خود عمل کنند، چون وعدهها از آدم ها بزرگترند. من متأُسفانه خیلی بدبین هستم. آقای رئیسی همکاران خوبی انتخاب نکرد. واقعا چرا فقط باید در انتخاب وزرا نگاه سیاسی را مد نظر قرار داد؟ در کشور افراد قوی هستند که می شود از آنها استفاده کرد، همه وزرا تنها از یک گروه خاص انتخاب شدند. در حالیکه مملکت پر از نیروهای نخبه و حسابی است.»
کابینه رئیسی علیرغم حمایت رهبر، مجلس، قوه قضائیه و اغلب نیروهای اصولگرای تندرو، مورد انتقاد بسیاری از صاحبنظران سیاسی و تکنوکراتها قرار گرفته که معتقدند توانایی و کارآمدی کافی برای اداره قوه مجریه را ندارند، اما به نظر میرسد که رئیسی به شیوه دولت محمود احمدی نژاد کارش را با دادن وعدههای بزرگ آغاز کرده است، با این تفاوت که دولت احمدی نژاد با ذخیره مالی و جیبی پر و فروش بالای درآمد نفت چنین وعدههایی میداد، درحالی که دولت کنونی با جیبی خالی و وضعیت بد اقتصادی مواجه است.