هشدار چین نسبت به انتشار گزارش سری آمریکا درباره منشا کووید ۱۹
در حالی که انتظار میرود کاخ سفید نتایج تحقیقات دستگاههای اطلاعاتی آمریکا درباره منشاء ویروس کووید ۱۹ را ظرف چند روز آینده منتشر کند، به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، دولت چین هشدار داده که نسبت به هر نوع اتهام انتشار این ویروس از آزمایشگاههای شهر ووهان در آن کشور واکنش نشان خواهد داد.
بلومبرگ به نقل از فو کونگ، دبیرکل اداره کنترل تسلیحات وزارت خارجه چین مینویسد: “ما (چین) اتهامات بیپایه و اساسی که با انگیزههای سیاسی طرح میشوند را نمیپذیریم. و اگر آنها میخواهند بدون سند چین را متهم کنند، بهتر است برای ضد حمله ما آماده باشند.”
از زمانی که ویروس کووید برای نخستین بار در شهر ووهان چین شناسایی شد، بیش از ۲۱۶ میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا شده و بالغ بر ۴ میلیون و۴۹۰ هزار نفر جان خود را در اثر این بیماری از دست دادهاند.
در آغاز پاندمی، پژوهشگران موارد اولیه ابتلا را به یک بازار گوشت حیوانات غیر اهلی در شهر ووهان ردگیری کردند که به فرضیه انتقال این بیماری از گونههای جانوری به انسان دامن زد. اما گزارشهایی که اخیر در رسانههای آمریکایی منتشر شده، احتمال درز یا انتشار این ویروس از لابراتواری در ووهان را، حداقل در افکار عمومی، تقویت کرده است.
در ۲۷ ماه مه سال جاری میلادی (۶ خرداد ۱۴۰۰)، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا از دستگاههای اطلاعاتی آن کشور خواست تا ظرف ۹۰ روز گزارش خود درباره منشا ویروس کووید ۱۹ را به او تحویل دهند. روز پنجشنبه ۱۹ اوت (۲۸ مرداد ۱۴۰۰) جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید به خبرنگاران گفت که گزارش دستگاههای اطلاعاتی آمریکا درباره منشا ویروس کووید به چند روز بررسی بیشتر نیاز دارد تا نسخه غیر طبقهبندی شده آن منتشر شود، و این پکن را نگران کرده است.
ابهام درباره یک مظنون بلندپایه آمریکایی
صبح روز ۲۸ ژانویه سال گذشته میلادی، یعنی دقیقاً ۱۹ روز پس از انتشار اولین اطلاعیه سازمان بهداشت جهانی درباره ظهور ویروس کووید ۱۹ در شهر ووهان چین، دکتر چارلز لیبر، رئیس دانشکده شیمی و شیمی زیستی دانشگاه هاروارد بازداشت شد. بر اساس اسناد دادگاه، از سال ۲۰۰۸ میلادی، دکتر لیبر به عنوان پژوهشگر ارشد گروه لیبر در دانشگاه هاروارد که در حوزه علوم نانو تحقیق میکند، بیش از ۱۵ میلیون دلار از انستیتوی ملی سلامت و وزارت دفاع آمریکا بودجه دریافت کرده است. دریافت این بودجهها مشروط به اعلام عدم تضاد منافع مالی توسط دکتر لیبر، خصوصاً تضاد منافع ناشی از دریافت کمک مالی از یک دولت خارجی بوده است.
اما، بر اساس اطلاعیهای که توسط وزارت دادگستری آمریکا در رابطه با بازداشت این دانشمند برجسته آمریکایی منتشر شده آمده است: “از سال ۲۰۱۱ بدون اطلاع دانشگاه هاروارد، دکتر لیبر با عنوان “دانشمند راهبردی” به استخدام دانشگاه تکنولوژی ووهان درآمد است … بر اساس مفاد قرارداد سه ساله لیبر با آن دانشگاه، متهم علاوه بر مبلغ ۵۰ هزار دلار حقوق ماهیانه و ۱۵۸ هزار دلار هزینه مخارج زندگی، مبلغ یک میلیون و پانصد هزار دلار نیز بابت ایجاد یک لابراتوار پژوهشی در شهر ووهان چین از دولت پکن دریافت کرده” و از اعلام این عایدات به کارفرما و دولت آمریکا خودداری کرده است.
دادستانی ماساچوست از دو شهروند چینی نیز در پرونده دکتر لیبر نام برده است: یانکینگ یی، زن ۲۹ ساله، ستوان ارتش چین که به دروغ تحت عنوان دانشجو در دانشکده فیزیک، شیمی و مهندسی زیست پزشکی به جاسوسی مشغول بوده و اکنون در چین به سر میبرد و زائوسانگ ژنگ، ۳۰ ساله که ۱۰ دسامبر ۲۰۱۹ در فرودگاه بینالمللی لوگان شهر بوستون در حالی که ۱۲ بسته حاوی مواد بیولوژیک را در لباسش جاسازی کرده بود بازداشت شده و از ۳۰ دسامبر همان سال در بازداشت به سر میبرد.
در هیچ جای اطلاعیه وزارت دادگستری آمریکا اشارهای به ویروس کووید ۱۹ نشده، اما همین اطلاعاتی که منتشر شده ابهامات و سوالات زیادی را درباره ارتباط احتمالی این استاد دانشگاه آمریکایی در این ماجرا برانگیخته است. بویژه با توجه به اینکه بر اساس گزارشها، دکتر لیبر قبل از بازداشت به دفعات به لابراتواری که به عنوان خاستگاه احتمالی ویروس کووید ۱۹ در کانون اتهام قرار دارد سفر کرده است.
دکتر چارلز لیبر تمام اتهامات را رد کرده ولی هنوز در بازداشت به سر میبرد.